- EN LITEN TEXT OM BRÖD...

Bröd... Sällan har det väl diskuterats så mycket som under hela den här perioden med LCHF, som i och för sig verkar vara över nu och ersatt med 5:2-dieten. Jag har sagt det här väldigt många gånger, och jag säger det igen - jag äter det som är gott, och så även vad gäller bröd. Framförallt så äter jag bröd, för jag älskar det. Därmed inte sagt att jag inte vänder på förpackningen och kollar innehållsförteckningen. Det gör jag, men jag kollar faktiskt bara en enda sak.
Mängden energi som kommer från socker. Ni som hängt med mig ett tag vet att jag pratat om det här innan i ett inlägg om flingor och det är egentligen samma sak med bröd. Många alternativ innehåller väldigt mycket socker - och det är absolut inte bara de "ljusa" bröden. Rekommendationen enligt SLV att max 10E% (energiprocent) under en dag ska komma från tillsatt socker. Det vill säga, äter man 2000 kcal under en dag bör max 200 av dessa vara energi från tillsatt socker.
Hur vet jag då hur många energiprocent socker mitt bröd innehåller? Det är oerhört simpelt. Vänd på förpackningen, notera antalet gram sockerarter och multiplicera med fyra (1gram kolhydrater, som socker är = 4 kcal). Siffran du får dividerar du med antalet kcal som är det totala energivärdet. Multiplicera siffran med 100, och där har du energiprocenten.
Vi tar ett exempel: här ser vi att per 100 gram bröd är 4,5 gram sockerarter.
Vi multiplicerar 4,5 med 4 för att få fram kcal och får då siffran 18.
Hela energimängden för detta bröd per 100 gram är 250 kcal - för att se hur stor del av kcal som kommer från socker procentuellt sett delar vi helt enkelt 18 med 250 och får då siffran 0,072.
Multiplicerat med 100 blir denna siffra 7,2 - vilket är energiprocenten.
Kom ihåg att rekommendationen gäller över hela dagen. Äter man en måltid helt utan tilsatt socker kan man i nästa ligga över de där rekommenderade 10E% och ändå vara i fas med rekommendationen över hela dagen till exempel. Men, i allmänhet bör vi minska intaget av socker och kanske framförallt det socker vi inte tror att vi får i oss, som i bröd exempelvis.
Liten extranotering: salthalten är dessvärre relativt hög i detta bröd, och det är också något man kan kika på. Vi bör begränsa intaget av koksalt till mellan 5-6 gram per dag enligt SLV.
Kommentarer
Trackback