- BITTERFITTA

Innehav: feber, halsont, kostrådgivarutbildning hela helgen
 
Grattis i en påse.

- DÖLYCKLIG!

 
Här är de - mina små bebisar, nykomlingarna i skofamiljen på Rullstensgatan, designade av mig själv. Bilden ger dem dock inte ens lite rättvisa. Är två saker just nu - nöjd och lycklig. Om ni också vill designa ett par egna nike-skor? Kika in på Nike.com!
 

- TRÖTT, GLAD OCH IRRITERAD

 
Hej på er!
Här kommer en fruktansvärt ologisk bild på mig samtidigt som jag tänker gnälla över att jag måste iväg och träna nu. Måste som i måste-för-att-det-är-mindre-än-en-timme-kvar-och-jag-kan-inte-boka-av-mig.
Precis så ja. Hade helst av allt bara lagt mig ner i sängen och sovit, framförallt eftersom jag dessutom redan varit på gymmet idag... men, jag måste ändå bege mig ut (skitkallt - mest därför jag vill lägga mig under duntäcket och aldrig mer lämna det) för att hämta mitt paket.
 
Lagom bitter efter att redan ha varit där idag men inte fått hämta ut det för att jag inte hade legitimation. Ja, jag förstår det, men har faktiskt aldrig tidigare behövt min legitimation när jag fått en pappersavi men idag, bara för att det var enda dagen då jag dessutom inte hade plånboken med mig, nej, då var jag minsann tvungen. Stod inte ens på avin att det behövdes. Hade för övrigt kunnat tala om för honom precis vilket paket det var (det fanns ändå bara fem paket att välja på, allmänt mysko ställe jag aldrig hämtat paket på tidigare), vad det är i, hur det som är i ser ut och vart det kommer från. Med det sagt så har ni väl förstått hur irriterad jag var och jag har fått ut en del av mina aggressioner. Win-win liksom.
 
KRAM!

- DAGENS BÄSTA

 
Vet ni vad det här är? Förmodligen inte - men imorgon får jag förhoppningsvis visa er! Fullkomligt överlycklig, inte bara tack vare det här utan också för att Göteborg har slagit AIK med 3-1 ikväll. Underbara måndag!

- HELGEN SOM GICK

Fredag: ost, kex, vin, bra sällskap, utgång.
 
Lördag: korridorshäng, tre-rätters, mysig film.
 
Söndag: plugg, plugg, träning, plugg, plugg.
 
Är dessutom lite lagom skakis efter att ha läst om att "våldtäktsmannen" (även om han tack och lov inte lyckats våldta någon än) varit i farten i helgen igen och antastat flera tjejer. Fick nyss höra en historia av en av mina närmsta vänner eftersom tjejen hon bor med träffade honom i fredags. Har aldrig varit så rädd som när jag gick hem från träningen för någon timme sedan. Blir så arg att en enda person ska få påverka mig så. Varför kan vissa människor inte bete sig?

- FREDAG

Äntligen fredag. Fredag eftermiddag dessutom. Det är sjukt vad tiden flyger iväg. Har tillbringat större delen av dagen i metodköket på universitetet. Klev in strax efter åtta och ut strax innan två men det är inget jag tänker klaga på - alla grupper gjorde helt magiskt goda saker inom dagens tema "cerealier, grönsaker, frön och nötter". Så fort jag har tid (har insett att den är lite knapp och att jag lovar en massa jag inte hinner med) ska ni få världens bästa recept på bra alternativ till ris och pasta. Så. Gudomligt. Gott.
 
Nu ska jag hoppa in i duschen då det verkligen behövs efter indoor-passet. Ikväll ska mina fina äta (läs: smaka) surströmming. Jag själv tänkte hoppa det då bara tanken får mig att må illa. Nöjer mig med att lukta.
 
Ha en bra fredagskväll!
 

Dagens lilla kollage - en helt vanlig dag på kursen i livsmedels- och matlagningsteknik.

- LIVET SOM DIETISTSTUDERANDE I UME(Å)

Åh, vart ska jag börja? När jag läste kommentaren där jag blev ombedd att berätta lite om hur det är att läsa dietistprogrammet i Umeå, skillnaden mellan termin ett och två och hur många föreläsningar vi har och så vidare så bara bubblade jag och ville tala om allt för er på en gång men det är svårt i text.
 
Rent plugg-mässigt än så länge, jag tänkte att vi börjar där och tar allt annat som gör Umeå till en helt underbar studentstad sedan, kan jag väl säga att jag har haft mina höga berg och djupa dalar. Det har varit lätt och det har varit svårt, ibland så svårt att jag velat gråta (faktiskt, helt sant). Första kursen vi läste i våras var Kostvetenskap A - det är samma kurs som läses på dietistprogrammet i Uppsala första terminen medan det inte alls är samma i Göteborg. Urkorkat om ni frågar mig. För oss var den uppdelad i följande moment:
  • Livsmedelskemi och nutrition 12 hp
  • Näringsfysiologi och metabolism 7,5 hp
  • Näringslära 7,5 hp
  • Livsmedelsmikrobiologi 3 hp
Tunga moment enligt mig? Helt klart första, livsmedelskemin. Det var väldigt, och notera väldigt, många som hoppade av under första momentet - även de som kommit in på programmet och inte bara läste kursen fristående. Har man läst kemi på gymnasiet känns det förmodligen mycket enklare, och om inte, som mig, så får man helt enkelt jobba häcken av sig inför tentan. Jag hade aldrig klarat mig igenom kursen om jag missat mina föreläsningar så även om det inte var mycket obligatoriskt (förutom ett par seminarium och laborationer) så hade jag att göra ändå - och då ska nämnas att jag har orättvist enkelt för att lära mig saker.
 
I övrigt var fysiologidelen i andra momentet också väldigt tung enligt många. Jag hade liten fördel av att jag läst till personlig tränare och även en annan kurs inom kost och hälsa tidigare. Därmed inte sagt att jag inte tyckte det var svårt, för det var det. Jag tänker inte ens tala om hur många som kuggade fysiologidelen på tentan för ni skulle förmodligen inte tro mig - och då kommer ändå alla som läser programmet med sjuhelsikes bra betyg från gymnasiet.
 
En liten del av alla kom-ihåg-lappar för näringsfysiologi- och metabolism-delen
 
Näringsläran var rätt mycket repetition men mer små uppgifter som behövdes göras under kursens gång än vad vi hade under de första två momenten. Dock inte heller någon kurs där allt var lätt. Det var en hel del vitaminer och mineraler som skulle in i huvudet, det vill jag lova. Sista momentet var så litet att man knappt hann tänka på vad man gjorde, och jag kan inte säga så mycket eftersom jag var tvungen att åka hem ett par dagar innan vi slutade och fick göra tentan nu för ett par veckor sedan.
 
Skillnaden den här terminen är väl att allt är mycket roligare. Åtminstone nu under vårt första moment, livsmedels- och matlagningsteknik. Inte så mycket pluggande men väldigt mycket obligatoriska moment. Just nu har vi mellan tre och fyra dagar per vecka då vi verkligen måste vara närvarande för att bli godkända på kursen så småningom. Men, som sagt, nu har vi så himla roligt och det är väl tur det för efter vad jag hört så blir nästa moment, kostvetenskapliga metoder, mindre kul, men det vet jag ju inte än!
 
Men, Umeå, Umeå, underbara Umeå... Jag minns att jag när jag sökte och bara kunde välja mellan Uppsala och Umeå, eftersom det endast är där dietistprogrammet startar på vårterminen, var så otroligt irriterad. Mest för att jag ville vara kvar i södra Sverige, men Göteborg var inget alternativ då jag inte orkade vänta ett halvår till. Nu kan jag gå och fundera på det där samtidigt som jag tänker att jag är så otroligt glad för att jag hamnade just här. De flesta brukar nämna Campus som det mest positiva med Umeå, och jag kan inte annat än att hålla med. Alla läser på samma ställe. Det är inte så att de som pluggar till ekonomi är i en byggnad fyra kvarter bort utan allt är verkligen samlat vilket jag tycker är jättemysigt.
 
Nu är texten alldeles, alldeles för lång så jag tänkte inte skriva så mycket mer just nu. Måste bara nämna att, till dig som skrev kommentaren och "som-kan-bli-en-eventuell-'nolla'-till-dig-inom-en-snar-framtid" - jag är till och med nollningsgeneral för nästa års dietiststudenter så jodå!
 
Avslutar med förra veckans bästa och mest härliga instagram-bild från universitetet!
 

- HELA ELLER KROSSADE LINFRÖN?

Har planerat en himla massa skrivande idag - både recept och ett inlägg om dietistprogrammet - men först tänkte jag svara på en väldigt bra fråga jag fått!
 
Är det någon speciell anledning till att du har hela linfrö istället för krossade?
 
Svar ja! Jag äter aldrig krossade linfrön. Anledningen är att linfrö kan innehålla glykosider som producerar vätecyanid, HCN. Detta är ett gift som finns helt naturligt i linfrö, men som kan orsaka andnöd, förlamning och medveslöshet om man får i sig väldigt stora mängder cyanid. Notera stora mängder här. I krossade linfrö är detta gift mer tillgängligt då linfröna måste förstöras för att HCN ska frisättas.
 
Men, som sagt, det här handlar om väldiga mängder och jag tror inte att jag skulle få i mig de mängderna om jag åt krossade linfrön. Jag ser dock ingen anledning till att äta krossade när det finns hela så därav anledningen. Man kan läsa om det här på Livsmedelsverkets hemsida. Där skriver man bland annat att "Intag av krossade eller malda linfrön medför nämligen högre exponering för cyanid i jämförelse med intag av hela linfrön" och att "Intag av 3-10 matskedar krossat linfrö ger en påtaglig cyanidexponering som kan vara skadlig vid långtidsanvändning, men innebär knappast någon risk för akut förgiftning". Bakar man med krossade linfrö så har man däremot inte kunnat påvisa någon cyanid i brödet efter gräddningen, och det är ju bra!
 
Sammanfattningsvis, gillar ni krossade linfrön och inte äter världens mängder så fortsätt med det - såvida ni inte vill byta till hela förstås.
 
Vill ni läsa mer så kika här:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Vaxtgifter/Linfro/


- TORSDAG

 
Äter hembakade frallor och lyssnar på Lars Winnerbäcks nya album som släpptes igår. Morgonen kunde varit sämre även om jag sällan varit så trött efter att ha sovit fruktansvärt dåligt. Jag har både drömt att jag blivit skjuten och vaknat av att regnet fullkomligt vräkt ner utanför.
 
Ni ska få receptet på frukostbullarna när jag kommer hem igen. Nu väntar en förmiddag i labköket där vi ska laga kyckling. Hörs senare!

- I MIN LILLA LÅDA

En av nackdelarna med att bo i korridor är att alla bra-att-ha-grejer jag vill ha inte ryms i mitt lilla "skafferi-skåp". Men finns det problem finns det lösningar - så även i detta fall - en liten låda att skjuta in under sängen, där jag har alldeles för mycket plats som ändå inte används, med en massa bra grejer att ha hemma. Nu ska här definitivt bakas mer bröd i fortsättningen. Och vad jag alltid har hemma - jag drar hela skafferi-och-lilla-lådan-listan:
  • Vetemjöl
  • Majsmjöl
  • Grahamsmjöl
  • Dinkelmjöl siktat
  • Kokosflingor
  • Pumpakärnor
  • Solroskärnor
  • Linfrön hela
  • Sesamfrön
  • Chiafrön
  • Olivolja
  • Tahini utan salt
  • Jordnötssmör utan salt
  • Havregryn
  • Havrekli
  • Sötmandel
  • Torkade aprikoser
Med det här som grund kan jag sedan blanda i all dess oändlighet till olika sorters bröd med olika typer av färskvaror. Kalasbra!
 
Har ni några frågor, vad som helst, om något i listan så bara skriv, skriv, skriv!
 

- RÅSAFTCENTRIFUGEN

 
FIck en fråga om min råsaftcentrifug - jättejobbigt ord, därför jag säger juicepress - som handlade om var jag köpt den och hur mycket den kostade. Det var faktiskt så himla fiffigt att Ica hade den som kortvara förra veckan så fick den med mig hem för endast 499 kronor. Normalpriset för just denna variant ligger på 1299 kronor om jag inte minns helt fel. Var i alla fall ett jäkla klipp. Håll utkik efter sådana - klipp alltså - kan tänka mig att de flesta kedjor som Elgiganten, Mediamarkt och vad som nu finns mer kommer med liknande erbjudanden. Det är då man ska passa på!
 
Min är för övrigt av märket Philips, om ni av någon konstig anledning skulle missa att se det på bilden. Fungerar prima, bara att slänga i äpplen och liknande precis som dem är!

- EN LITEN TEXT OM BRÖD...

 
Bröd... Sällan har det väl diskuterats så mycket som under hela den här perioden med LCHF, som i och för sig verkar vara över nu och ersatt med 5:2-dieten. Jag har sagt det här väldigt många gånger, och jag säger det igen - jag äter det som är gott, och så även vad gäller bröd. Framförallt så äter jag bröd, för jag älskar det. Därmed inte sagt att jag inte vänder på förpackningen och kollar innehållsförteckningen. Det gör jag, men jag kollar faktiskt bara en enda sak.
 
Mängden energi som kommer från socker. Ni som hängt med mig ett tag vet att jag pratat om det här innan i ett inlägg om flingor och det är egentligen samma sak med bröd. Många alternativ innehåller väldigt mycket socker - och det är absolut inte bara de "ljusa" bröden. Rekommendationen enligt SLV att max 10E% (energiprocent) under en dag ska komma från tillsatt socker. Det vill säga, äter man 2000 kcal under en dag bör max 200 av dessa vara energi från tillsatt socker.
 
Hur vet jag då hur många energiprocent socker mitt bröd innehåller? Det är oerhört simpelt. Vänd på förpackningen, notera antalet gram sockerarter och multiplicera med fyra (1gram kolhydrater, som socker är = 4 kcal). Siffran du får dividerar du med antalet kcal som är det totala energivärdet. Multiplicera siffran med 100, och där har du energiprocenten.
 
Vi tar ett exempel: här ser vi att per 100 gram bröd är 4,5 gram sockerarter.
Vi multiplicerar 4,5 med 4 för att få fram kcal och får då siffran 18.
Hela energimängden för detta bröd per 100 gram är 250 kcal - för att se hur stor del av kcal som kommer från socker procentuellt sett delar vi helt enkelt 18 med 250 och får då siffran 0,072.
Multiplicerat med 100 blir denna siffra 7,2 - vilket är energiprocenten.
 
Kom ihåg att rekommendationen gäller över hela dagen. Äter man en måltid helt utan tilsatt socker kan man i nästa ligga över de där rekommenderade 10E% och ändå vara i fas med rekommendationen över hela dagen till exempel. Men, i allmänhet bör vi minska intaget av socker och kanske framförallt det socker vi inte tror att vi får i oss, som i bröd exempelvis.
 
Liten extranotering: salthalten är dessvärre relativt hög i detta bröd, och det är också något man kan kika på. Vi bör begränsa intaget av koksalt till mellan 5-6 gram per dag enligt SLV.

- TISDAGSFRUKOST

Grekisk yoghurt med banan och mango, två skivor av Pågens surdegsbröd "Råg-Lycka" med smör och ost samt ett päron och en kiwi.

Sovmorgons-tisdag då vår föreläsning "smaksättare" inte börjar förrän 13.00. Vad mycket mer man uppskattar frukosten när man slipper slänga i sig två mackor innan man springer iväg till universitetet för att man missbedömt tiden totalt sedan man snoozat för två gånger för mycket. Planen nu är att hinna skriva ett inlägg om vad jag tänker på när jag köper bröd i butik och slänga ihop ett annat om min juicepress innan jag kilar iväg!


Visste ni förresten att kiwi är en riktig C-vitamin-bomb? Den innehåller faktiskt mer C-vitamin än en apelsin (om man äter samma mängd)! Päron är istället en bra källa till fibrer. Äter du 100 gram päron får du i dig 3 gram fibrer. Enligt de svenska näringsrekommendationerna bör vi få i oss mellan 25-35 gram kostfibrer per dag.

- HALLONKRÄM

Här kommer recept på en bra sötsugs-alternativ istället för godis. En av mina favoriter just nu, hallonkrämen. Inte speciellt nyttigt, men som sagt, bättre än godis och lite mindre socker än i färdigköpt kräm. Gillar man kräm och har tio minuter över så kör på för tusan.

Hallonkräm
2-3 dl hallon
1/2 dl hallonsaft
3 dl vatten
1 1/2 msk potatismjöl

Lägg upp hallonen, färsta eller frysta spelar ingen roll, i den skål du vill ha krämen i när den är färdig. Häll hallonsaft, vatten och potatismjöl i en kastrull och blanda. Låt sedan koka upp - ta bort från plattan så fort du ser en bubbla (annars gör potatismjölet att krämen blir till ett klister). Häll sedan krämen över hallonen i skålen och låt svalna.


 
Visste ni förresten att saft inte får färgas? Står det saft på flaskan har alltså inga färgämnen tillsats. Bra va?

- BRA, BRA OCH ÅTER BRA

 
Här kommer en bild på förra veckans bästa köp, min helt underbara (jo, jag testade att göra morot- och äppeljuice igår så jag vet) råsaftcentrifug samtidigt som jag levererar informationen att terminens första dugga är skriven och godkänd. Skönt är bara förnamnet.
 
Nu: föreläsning om grönsaker, potatis och baljväxter.
Senare: slänga upp ett grymt bra recept på hallonkräm!
 
HÖRS!

- DAGEN EFTER

 
Bild hämtad från instagram föreställandes världens bästa tjejer mitt i glädjen igår. Det var en riktigt, riktigt bra kväll!
 
Nu: promenad till maxi - snart har jag förhoppningsvis en råsaftcentrifug här hemma. Hur bra som helst!

- ÄPPELBULLAR

Här kommer det första i raden av brödrecept, hämtat från Vår Kokbok.
 
Äppelbullar
Ugn: 225 grader
50 g jäst
7 dl vatten
2 äpplen
5 dl havregryn
1/2 msk salt
5 dl dinkelsikt
10 dl vetemjöl
+
40 g smör eller magarin (till pensling)

Rör ut jästen med ljummet vatten (ca 37 grader) i en bunke eller köksmaskin. Skölj och riv äpplena. Tillsätt äpple, havregryn, salt, dinkelsikt och vetemjöl. Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 minuter för hand eller ca 5 minuter med maskin. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 25-30 bitar. Rulla bitarna till släta bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Pensla bullarna med smält smör eller margarin. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Låt bullarna svalna på galler med bakduk.
 

Små tips från Fröken H: Ljummet vatten innebär inte att det tas ljummet från kranen - ta kallt vatten och värm det till 37 grader på spisen. Det kan också vara bra att börja med att riva äpplena och göra iordning alla ingredienser som ska blandas med jästen och vattnet för att snabbt få ihop degen och uttnyttja jästens förmåga på bästa sätt. Istället för att låta degen jäsa under bakduk under första jäsningen går det att sätta plastfolie över bunken - då stannar fukten kvar i bunken och degen jäser bättre.
 

- ÄNTLIGEN HELG

 
Dagens frukost: grekisk yoghurt med äpple, kanel, solroskärnor och en liten skvätt honung, fruktsallad med vindruvor, mango och kiwi samt hembakat bröd från gårdagens äppelbulle-bak.
Nu: ladda för cxworx på iksu plus vid elva.
Senare: dela med mig av receptet på äppelbullarna.

- FREDAGSKVÄLL

Ikväll: eget mys framför ett par avsnitt av Samantha who med citruskesella, mango och vindruvor.
Imorgon kväll: allt annat än det jag precis skrev - taggad till tusen.

- FREDAGEN DEN TRETTONDE

Sex timmars obligatorisk närvaro i labköket idag. Vad vi gjort? Bakat bröd. Den här boken, Vår kokbok, är det bästa som hänt mig på... ett bra tag i alla fall. Tackar listan med kursens obligatoriska litteratur för det! Tänkte att jag ska langa en massa bra recept till er under helgen nu, och med bra menar jag goda.
 
Nu ska jag njuta av ledigheten efter en dag med både plugg och pass på iksu. Än så länge är inte fredagen den trettonde så jäkla illa minsann.
 

- INTE SÅ MYCKET ÄPPELKRÄM MEN...

Det dyker inte upp något recept på äppelkräm här idag. Anledning? Dels att jag känner att en bra bild är ett måste och det faktum att sedan jag klev upp strax efter sju imorse knappt ens varit hemma. Laboration om matfetter och mejeriprodukter följt av träningspass med Ingrid, duscha, äta, ner på stan och leta födelsedagspresenter till två urgulliga tjejer som bjöd på fika under kvällen och det är precis den fikan jag är hemkommen från nu - och det är de bilderna som följer nedan. Godast morotskakan jag någonsin ätit för övrigt. Så ni vet.
 

- TISDAGENS PROJEKT

 
Nej, det var inte så att jag hängde upp kläder igår. Jag satte ihop denna klädhängare med en pincett då jag inte hittade någon stjärnskruvmejsel och hann väl bara svära ett par gånger över att hålen inte alls stämde och därmed fick skruven att gå snett med mamma i andra änden av telefonen. Skam den som ger sig. Våld löser kanske inte allt men i detta fall - jo. Lyckades även lägga klart ett pussel och göra egen äppelkräm. Ni ska få receptet i morgon!
 
Så vad jag gjort idag? Logiskt faktiskt. Pluggat.
 
KRAM!

- HEJ MÅNDAG

 
Mumsig frukost i sängen framför nyhetsmorgon. Det enda som inte är okej är Jihdes tofs - vad i hela friden?

- BILDKOLLAGE FRÅN GÅRDAGEN

Hela dagen igår bestod av kick-off med (insåg jag under gårdagen) världens bästa iksu. Vilket kanongäng av instruktörer - och vilka fantastiska gruppträningskoordinatorer vi har som håller koll på allt och alla och så ännu mer därtill!
 
Under dagen var vi i Yttersjö - helt underbart ställe och det faktum att solen sken gjorde inte direkt saken sämre. Vi lyssnade på en grym föreläsning, minglade omkring och delades in i grupper för diverse uppdrag som gav oss ord vi sedan skulle använda oss av för att göra ett uppträdande till kvällen.
 
Jag kan inte ens försöka beskriva hur härlig kvällen var sedan. God mat, grymt sällskap, magiska uppträdanden och ja... förbannat bra dag helt enkelt! Så otroligt glad och tacksam för att jag är en del av allt det här!
 

- ÅRETS ROLIGASTE FÖRELÄSNING

Hemma efter en alldeles magiskt rolig förmiddag. Sensorik såg väl inte direkt ut som något man jublade åt på pappret men det visar bara hur fel man kan ha. Vi har luktat på olika kryddor, smakat juice med olika färg, sött, surt, salt, beskt och vanligt vatten, försökt känna skillnad på olika sorters ostar och olika sorters cola. Allt utan att vi såg förpackningar eller liknande. Ruskigt kul!
 
De två små färgglada bägarna ni ser till vänster till exempel, är vanlig apelsinjuice som är färgad i rött och grönt. Att det var apelsinjuice hade vi inte en aning om. Istället fick vi associera kring färgerna och vad det kunde tänkas vara - till exempel blodgrape eller kiwi. När vi sedan smakade på den röda juicen kände vi precis de smakerna vi hade sagt tidigare, lite blodapelsin, lite citron... Den gröna smakade förstås likadant men ingen av oss kände att det bara var helt vanlig apelsinjuice förrän vi fick veta att det var det.
 
Bilden till höger är från det sista testet vi gjorde med olika sorters cola. Lite lagom prestationsångest för en coca cola-fantast som mig. Lyckligtvis prickade jag rätt på vilken av bägarna som innehåll coca cola och det var också den jag tyckte bäst om. De andra två, som innehöll ubuntu och pepsi, tycker jag var mycket sötare i smaken. Inte alls som min absoluta favoritdryck.
 
Har ni inte provat att göra sådana här typer av test hemma så gör det för tusan - lite svårt om man är själv eftersom någon annan måste servera en men haffa någon vet ja!
 

- VÄRLDENS BÄSTA GREKISKA YOGHURT

Säger god morgon med... Grekisk yoghurt.

Väldigt många har redan upptäckt denna fantastiska yoghurtvariant för längesen och jag förstår inte att jag inte gjort det tidigare. Det här är det bästa som hänt mig i saker-att-äta-väg sedan jag vet inte när. En tia på en tiogradig skala är knappt tillräckligt.
 
I jämförelse med vanlig yoghurt så ger den grekiska yoghurten mer energi - det vill säga innehåller mer kalorier, men jag tycker att man blir mer mätt på en mindre mängd av den grekiska yoghurten vilken jämnar ut det hela i längden. Anledningen till att det är så beror på att den grekiska yoghurten har högre fetthalt. Fett både mättar bra och ger mer energi (9 kcal per g) än till exempel kolhydrater och protein (4 kcal per g). Den grekiska yoghurten har också något högre proteinhalt.

Men, som jag brukar säga, det där är inte saker man ska stirra sig blind på. Man ska äta det man tycker är gott och som passar bäst för en själv. Jag har rätt ofta svårt att äta det antal kalorier jag behöver på en dag - vilket är jätteviktigt att man gör om man tränar mycket och vill bygga muskler - och för mig är den här typen av yoghurt rena guldkornet. Det kan den självklart vara även om man inte alls har svårt för att få i sig sin "rätta" matmängd över dagen, misstolka mig inte, men ni förstår poängen hoppas jag!


- KVÄLLSMYS

Njuter av att alla dagens måsten är gjorda framför idol. Har hittat mitt absoluta favorit-livsmedel som från och med nu alltid kommer att finnas i kylen. Ska visa vad under morgondagen. Perfekt kombo med banan, nektarin och cashewnötter till, som jag har nu. Dundergott!

 

- MITT I PLUGGVECKAN

God morgon babes!
 
Det är den 4 september och en ny härlig dag mitt i veckan. Mitt schema består av att jag ska kila iväg på föreläsning om cerealier och bakning nu, därefter fixa nytt kårkort och sedan direkt ner till Iksu plus för genomgång av musikanläggning och liknande. Efter det blir det träning med Ingrid på Iksu sport. Mitt mål är att hon ska ha brutal träningsvärk imorogn. Som grädde på moset avslutas dagen med tvättid. Hade kanske helst ätit det där moset utan grädde, men vad gör man.

Vad har ni för planer?

 

- DUNDERGOTT

Äter lyxvarianten av en rätt i min egna nyskapade kategori "duger knappast som mellanmål men fan så mycket bättre än godis i alla fall" - päron- och nektarinbitar med en klick kvarg á la vaniljsmak. Mängden socker i denna typ av kvarg är näst intill horribel dessvärre - men har man sötsug så har man.
 
Planer för kvällen: träff för nyanställda på IKSU - ja, för förra veckan blev det klart att jag ska börja med indoor walking klasser här uppe i Umeå, lyckig är bara förnamnet!
 

- ITALIENS ROM, DEL TRE


- ITALIENS ROM, DEL TVÅ


- ITALIENS ROM, DEL ETT


- NU, NU, NU!

En vecka blev väldigt fort till två veckor. Sorry. Jag vet inte var förra veckan tog vägen. Jag landade i Umeå igen i tisdags och flyttade grejer från en lägenhet till en annan, skrev tenta, fick ett glädjebesked från IKSU (som vi tar lite senare) och var allmänt i trans tror jag.
 
Men, nu har jag precis hämtat nya pjucks (skor, för att förtydliga), brallor och en lortvänlig vit träningströja i ett paket från Sportamore och är mer än redo för en höst med plugg, träning och så en massa skrivande här förstås. Nu ska jag skärpa mig. 
 
Snart kommer en massa, massa bilder från resan till Rom.
 
KRAM!