- HELA ELLER KROSSADE LINFRÖN?

Har planerat en himla massa skrivande idag - både recept och ett inlägg om dietistprogrammet - men först tänkte jag svara på en väldigt bra fråga jag fått!
 
Är det någon speciell anledning till att du har hela linfrö istället för krossade?
 
Svar ja! Jag äter aldrig krossade linfrön. Anledningen är att linfrö kan innehålla glykosider som producerar vätecyanid, HCN. Detta är ett gift som finns helt naturligt i linfrö, men som kan orsaka andnöd, förlamning och medveslöshet om man får i sig väldigt stora mängder cyanid. Notera stora mängder här. I krossade linfrö är detta gift mer tillgängligt då linfröna måste förstöras för att HCN ska frisättas.
 
Men, som sagt, det här handlar om väldiga mängder och jag tror inte att jag skulle få i mig de mängderna om jag åt krossade linfrön. Jag ser dock ingen anledning till att äta krossade när det finns hela så därav anledningen. Man kan läsa om det här på Livsmedelsverkets hemsida. Där skriver man bland annat att "Intag av krossade eller malda linfrön medför nämligen högre exponering för cyanid i jämförelse med intag av hela linfrön" och att "Intag av 3-10 matskedar krossat linfrö ger en påtaglig cyanidexponering som kan vara skadlig vid långtidsanvändning, men innebär knappast någon risk för akut förgiftning". Bakar man med krossade linfrö så har man däremot inte kunnat påvisa någon cyanid i brödet efter gräddningen, och det är ju bra!
 
Sammanfattningsvis, gillar ni krossade linfrön och inte äter världens mängder så fortsätt med det - såvida ni inte vill byta till hela förstås.
 
Vill ni läsa mer så kika här:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Vaxtgifter/Linfro/


Kommentarer
Viktoria säger:

Tack för det bra svaret :D

2013-09-19 | 15:03:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback